Oldalak

2018. január 5., péntek

Ilyen ház is van!


A fordítást érdemes elolvasni, érdekességként. Ha van rá mód és lehetőség mi mindenre figyelnek oda egy építkezésnél. Ausztrália, tűz által fenyegetett területen építkeztek.

  http://www.modernhouse.co/listings/donaldson-house/

Bevezetés

"Körülbelül tíz évvel ezelőtt közeledtem hozzá azok az ügyfelek, akik akkoriban Londonban éltek. Néhány év múlva visszatért Ausztráliába. Meghívtak engem, hogy tervezzenek egy házat a két lánya és egy fia növekvő családjához, kezdetben hétvégén és ünnepnapokon, de később fő lakóhelyük legyen. "- Glenn Murcutt AO
A Donaldson House a Palm Beach-i félszigeten helyezkedik el, Sydney északi részén, ahol a faforgács és a seachange legjobbja. Az őshonos bokrokkal körülvett és a Pittwaterre néző kilátást nyújtó ház nagy tájékozottsággal, éghajlattal és évszakokkal rendelkezik.
A Donaldson House egy szabadon álló ház, amely 2016 szeptemberében készült el. A nemzetközileg elismert építész, Glenn Murcutt tervezte, a négy hálószobás, két fürdőszobás ház jellegzetes ausztrál jellegű, és a természethez illeszkedik. webhely.
A meredek 715 négyzetméteres területen homokkő termés alatt ülve a ház szinte láthatatlan az utcáról. A parkolás az utcai szinten történik, és egy függesztett beton lépcső a kétszintes ház felső szintjére esik. A ház magas tűzveszélyességi területen helyezkedik el, és a tervezés és kivitelezés kifejezetten megfelel a szabványoknak és előírásoknak. Vasbeton alapjain, acél tető szarufákon és keményített üvegeken keresztül, a ház külső része fekete árnyalatú cinkkel van ellátva.
A belső tér mértéke 166 négyzetméter, minden lakóteret és hálószobát alakítanak ki a ház északi oldalán, hogy kihasználják az északi napfényt, valamint a ház déli oldalán lévő összes átjárót. A hálószobában és a fürdőszobában a felső szinten van a konyha, az étkező és a társalgó területe, amely egy részlegesen borított, a déli és nyugati panorámával rendelkező verandára nyílik. Három hálószoba, fürdőszoba és mosókonyha az alsó szinten van, mindegyik napfényt és kilátást nyújt az őshonos fákra és a bushlandre.
A belső tér nyugodt és nyugodt hely, fehér falakkal, zárt betonpadlóval és karikafenyő borított mennyezettel. A natív fákhoz és homokkő növényekhez nyitható ablakok, valamint a színes faliszőnyegek, a Victor Vasarely Orion MC, élénkíti az étkezőt és a fő lépcsőházat.
A ház gazdaságos és fenntartható a víz tárolására szolgáló tartályok, napelemek, északi nap és légkondicionálás nélkül.
" A helyi táj és a környezet hatása alatt a Donaldson House" könnyedén megérinti a földet "- amint Murcutt minden épülete - és a kényelmes, funkcionális és fenntartható életmódra tervezték a fák között, mégis közel a tengerhez."

A ház

Kevés olyan hely van Sydney-ben, amely a régió legjobb bushland és part menti táját nyújtja. A Palm Beach-félszigeten, Sydneytől 43 km-re északra fekvő Donaldson House épülete fákkal körülvéve, kilátással a vízre, és könnyű és fenntartható életmódra tervezték.
A Donaldson Házat eredetileg egy ötéves család számára tervezték, amelyet hétvégén és ünnepnapokon használnak, de később a fő lakóhelyük lesz. A két emeleten elterülő 166 négyzetméteres ház négy hálószobával, két fürdőszobával és egy nagy, nyitott terű lakóterülettel rendelkezik, amely egy 34 négyzetméteres verandára nyílik.
Egy 715 négyzetméteres területre épül, mintegy 100 méterrel a tengerszint felett. A ház kilátást nyújt a Pittwater természetes torkolatára, míg a Palm Beach fehér homokja és szörföse kelet felé.

A nyugati határtól a Pittwaterig terjedő nyilvános tartalék homokkő sziklákkal és barlangokkal, jelentős bennszülött fákkal, cserjekkel és kúszókákkal, köztük Sydney vörös guminivel (Angophora costata), foltos gumival (Corymbia maculate), tölgy (Casuarinas), áfonyás kőris ( Elaeocarpus reticulatus) és sok grevilleas, valamint a ház szögletes kialakítása szándékosan megtartotta a lehető legtöbb fát a helyszínen.
A ház tetővonala egy homokkő polc tetején helyezkedik el, amely az utcai szintről indul. A dupla parkolóhely, tároló és zuhanyzó a homokfúváshoz az utca meredekségének köszönhetően a helység meredekségének köszönhetően a házat egy felfüggesztett beton lépcsőn keresztül lehet elérni, amely a homokkő sziklafelületén halad át.
A ház napnyugta északi részének felhősödését teszi lehetővé, és minden nappali és hálószobás teret alakít ki északon, hogy kihasználja a napenergiát és a folyosókat és a lépcsőket délre.
A ház profilja a helység topográfiáját követi, amely nyugatra esik. A felső szint tartalmazza a bejárati előszobát, a hálószobát és a fürdőszobát, valamint a konyhát, étkezőt és nappalit. Ez a nyitott teret a natív fákon át a Pittwaterig tekintheti meg, és egy részben fedett verandára nyúlik, amely a napsugárzás és a déli és nyugati látképek felé nyújt.

A hálószobában a bejárat mellett helyezkedik el, és egy kiterjedt üvegfal van, amely a homokkő sziklafelületre nyílik, amely az utcáról nyújt magánéletet. A vízelem összeköti a hálót, a kőzetpolcot, a bejárati előteret és a lejtős üvegtetőelemek közötti helyet.
A Victor Vasarely színes falfestménye, a Victor Vasarely Orion MC a déli falon lóg a fő belső lépcsőházban, ahol a fehér opál üvegtetős fények természetesen megvilágítják, és az étkezőből egy üvegfalon keresztül lehet megtekinteni.
Három hálószoba, fürdőszoba és mosoda található a ház alsó szintjén, amely finoman követi az oldal profilját. Minden tér északi nap és kilátás nyílik a bokorra, a leghosszabb nyugati háló pedig Pittwaterre néz. A mosdó melletti fedélzet biztosítja a szabadtéri helyet a ruhák szárításához.
A belső és külső padlók vasbetonból készülnek, és világosszürke és lezárt homokkővel vannak készítve. A felsõ szintû belsõ mennyezetek belsõ burkolatfenyõvel (Araucaria cunninghamii) vannak ellátva, a falak pedig szaténfehér vagy fehér zacskós téglafalúak, mázas burkolatokkal nedves területeken.
Az opál fehér, egymásba fonott laminált tető üvegezést a fő lépcsőházra helyezzük, ahol külső, elektromosan működtethető, állítható lámpákkal rendelkezik a fény és a hő szabályozására. A ház légkondícionált, és a forró vízegység evakuált cső napelemes egység, azonnali gázkiemeléssel.
Két, összesen 7500 literes tartály található a hálószobában, és tárolja a mosodát, a fürdőszobát és tűz esetén használt vizet. Egy további tartály hordozza a túlfolyást, amely lassan kibocsájt a natív bokorba.
A tűzfegyverek potenciális károsodásának csökkentése érdekében a Donaldson House-t úgy tervezték és alakították ki, hogy megfeleljen a Bushfire Attack Level Flame Zone (BAL-FZ) követelményeinek, amely az NSW Rural Fire Service által meghatározott legnagyobb kockázati szint.

A ház megerősített beton alapozású és acél tető szarufák. A legalacsonyabb betonpadló-szinteket szigetelték a szerkezeti lap és a felsõ lemez között elhelyezkedõ R1 merev hõszigeteléssel, és a padló alatti területek a külsõ elemekhez vannak zárva. Mivel a tűzvédelmi követelmények megakadályozzák a kültéri faanyag használatát, az összes kültéri rétegelt falemez, eresz felső burkolat és tetőburkoló elem cinkkel van bevonva. A falak sötét integrált bevonatot készítenek, és a tető természetes marad.
A külső falak az egyik rétegű Kooltherm R2 és egy Kooltherm R1 réteggel vannak ellátva, és 16 mm-es vízálló rétegelt lemez, Enkavent a légárammal és a Grace Ice & Water Shield védi a szélvezérelt szél ellen. Ezeket fekete, viharos reteszelő cink lapokkal végezték.
Edzett üvegezés van. A függőleges üveg legalább öt milliméter vastag, a lejtős ablakok és az üvegtálca síkja hat milliméter. Minden ablak acél vagy szatén eloxált fekete alumínium keretezett és lezárt a személyi támadás ellen. Minden ablaknyílás üveg, tűzálló háló, korróziógátló fém (legfeljebb 2 mm-es nyílással rendelkező háló), valamint egy fémkeret két oldalán fémlemezzel ellátott tűzoltó. A 20 milliméteres üregeket kalcium-szilikátot tartalmazó merev hőszigeteléssel töltötték.

A tető hengerelt, 600 mm-es modulokból álló, üreges acél profilokból áll. A szerkezeti tetőben 25 mm-es vízálló rétegelt lemez található, és öt milliméteres Enkavent és Grace Ice & Water Shield béléssel van ellátva. A tetőlemez egy álló varrat, természetes színű cinklap.
A Donaldson House tervezését és kivitelezését a helyi táj befolyásolta, és reagál a terület helyszínére és az éghajlati viszonyokra. A fák között, mégis közel a tengerhez, a legjobb a facserék és a seachange.

7 megjegyzés:

  1. Nekem kellene ehhez a hálóhoz egy függöny,hogy tudjak aludni.:) Ausztráliában az a jellemző,mint Amerikában,hogy kész elemekből építkeznek. A fák kérgének olyan magas az olajtartalma,hogy akinek van kályhája, azt használja gyújtósnak,ezért van olyan sok tűz.
    Jó,hogy építették ezt a fajta házat,ez egy ritka példa lehet sokpénzüeknek. Hol találsz te ilyen érdekeseket?:)

    VálaszTörlés
  2. http://www.desiretoinspire.net itt találom. Igen , ritka példa, de ésszel használják a pénzüket legalább. Azért sötétítenek, biztosan valami elrejthető megoldással, de egy igazi függöny kétségtelen emberibb, melegebb.

    VálaszTörlés
  3. A szövegből kiderül,hogy náluk az északi oldal a napos,mi meg megszoktuk,hogy délről süt a nap.Meg kell szokni a szövegértéshez,hogy ez a föld a déli féltekén van.
    Mindenesetre nem lennék nyugodt egy olyan szobában,ahol teljesen kinyitották a teret a szabadba.Rengeteg a mérges kígyó-még bemászna hálótársnak...Anci

    VálaszTörlés
  4. Hát én híve vagyok annak is, hogy például egy hatalmas fát körbeépítenek, ne kelljen kivágni. Erről az első képről azonnal Szentbékkálla jutott eszembe, aminek a kőtengere világhírű. Még az is nagyon klassz, ha egy ilyen szikla mellett van a ház, vagy akár benne. Csak akkor a berendezésnek is illeszkednie kell a természethez, akkor érzem a harmóniát. Mint a Robinson-jellegű filmekben látni, liánokból, pálmatörzsekből vannak megcsinálva a dolgok.

    VálaszTörlés
  5. Érdekes megoldások, de gyanítom, nem ez az általános.
    És biztos láttatok már erdő-tüzet, nem tudom ez a hiper-szuper ház mit, mennyit bírna ki...
    Valahogy én nem kívánkozom benne lakni.

    VálaszTörlés
  6. Biztosan nem általános az ilyen ház, azért elgondolkodtatott, ha égne körben az erdő a lakói bent lennének-e vagy azért biztos távolból térnének vissza az épen megmaradt házukba? Bent tényleg minimalista, de láttam én magyar házat, így hegyoldalon olyan minimállal berendezve, hogy a hideg rázott tőle. Az épület amúgy nagy ötlet volt, csak nekem ez(az) a sivár berendezés nem jött be. Ez ízlés dolga, mondjuk.

    VálaszTörlés