Oldalak

2016. június 15., szerda

Nőiség

Szorítanak a határidők. Távoli városokból érkeztek hozzám könyvek, olvasnom kellene őket, mert a visszaküldési határidő köt. Viszont a Lesinggel sem végeztem még, a 900 oldalas vagy még több vége felé járok, de nem a végén.

Aztán átfut rajtam, hogy amik érkeztek, s ez is (oly sok rétege mellett) a női sorsról ír. Szerelmek, kapcsolatok, magányok. Az egyedülálló vagy  egyedül élő nő. Nem mindegy. Középpontjában ötvenes évek, Anglia. (S érdekes gondolatok, meglátások a kommunizmusról, a korban.) S vár a 20. század eleje, egy magyar falu, s egy költőnő (Czóbel Minka) életének töredékei. Milyen lesz a könyv? Majd kiderül. (Úgy látszik engem a szecessziós költőnők valamiért nagyon vonzanak. Lesznai Anna is nagy kedvencem.) )





Németh Ványi Klári - Anarcsi boszorkányok
                                                           

















Hónapok óta várok erre a könyvre. (Bár e blogon némi ízelítőt olvashatunk tőle a könyvből, vagy amire anyaggyűjtés közben lelt. Pár nap múlva már számomra is kiderül jót írtam-e ide-?)


 A budapesti úrinő magánélete (1860-1914)

Egy nagyváros könyvtára nem rendeli meg. No comment. Nem érdekelheti az olvasókat? Vagy az új rendszer miatt van, amikor valahogy nagyon furcsává vált a könyvtárak szerzeményezése. Vagy csak itt? Izgalommal várom az olvasását. Ezt is.

S közben, ha nem esik az eső vár a kert, némi bútorfestés, s alapból a háztartás. S egy kerítése előtt folyamatosan sétálni induló, toporgó kutya.  Ki mondta, hogy ráérnek a nyugdíjasok?

 (Ez csak egy zárójeles, halk megjegyzés. Az időjárás engem kinyír.Erőm nincs, zsibbadok, hisztis, türelmetlen vagyok. Ez az állandó, érzem, hogy van testem szörnyű érzés.Szörnyű.)

1 megjegyzés:

  1. Filmekkel majd parhuzamosan konyvekkel vagyok hasonloan.A film utan legtobbszor elolvasom a konyvet is.Amire gondolok most, hogy a no a kozeppont mindben.Korejuk epul a tortenet, igy az o szemukkel latom a helyszint az esemenyeket,az akkori kort, meg akkor is,ha en is no vagyok.Mar akartam errol irni keveset, kicsit mast, mint amit nalad olvastam most, de magarol a noisegrol.
    Tetszik, ahogy leirtad:)
    Az en kutyam az agyam mellett topog minden hajnalban, korai kelo:)persze , mert o alszik utana egesz nap..

    VálaszTörlés